Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 11:51 - Гърция и референдума
Автор: filipgeorgiev Категория: Политика   
Прочетен: 2072 Коментари: 3 Гласове:
3



РЕФЕРЕНДУМЪТ!!!

Много мъдър ход на Папандреу! Подобен направиха и Исландците и вече се подобряват. И защо не? Прозрачност и представяне на идеята за спасение пред народа, който чрез лишенията си трябва да я осъществи.

Това е мениджърски ход. Включване в решението и формиране на нагласа за вътрешно мотивиране в изпълнението на задачата, към изпълнителите. Като следствие ако решението не е добро и никой не вижда ползата му, е редно и да не бъде подкрепено, а да се отхвърли.

Но защо ЕС реагира остро?! Всъщност слабото ЕВРО прави износа на европейски стоки по-лесен. Това е и глътка въздух за инвеститорите, за оглеждане и анализ, кои пазарни ниши са реални и кои са „пирамиди”. И като трето, риска и щетите от „глупавото” кредитиране се озовават в ръцете на кръговете, допуснали го.

И ЕС вместо да хокат Папандреу, за византийския номер, ще е по-лесно просто, ако имат правдоподобно обяснение и логика, защо точно такъв спасителен план предлагат, да го разяснят на Гърците, за да ги накарат да го подкрепят. А ако „случайно” нямат такова, то нормалния въпрос е: защо предлагат мерки, които няма да решат проблема? Или ако решават проблем, чий проблем решават със „спасителния” си план. Ако не е Гръцкия (съживяване на реалната икономика, увеличаване приходите на държавата и оттам възможност за плащания), то защо искат гърците да го приемат?!

Тук едно отклонение, ние за съжаление, вече легнахме под ножа на подобни планове и сами се обрекохме на „Чилийско чудо”, което обаче, ще е не за 3 дни,а за три поколения, както вървим.

И веднага по аналогия, тъй като коментирам гърците, без да искам да ги защитавам, защо липсва прозрачността в отношенията държава – народ. Нали държавните решения и действия имат за най-главна цел обслужването на народния интерес. Даже и клетвата на държавните ни мъже казва, по спомен: „заклевам се,... в своите действия, да се ръководя от интересите на народа...”

Заради всичко горе смятам решението на Папандреу за правилно. То ще бъде и показател за ценостите, които ЕС защитава и налага. Барометър за демократичността на системата, която управлява Европа.

 




Гласувай:
3



1. sparotok - Папандреу
02.11.2011 15:41
Аз също смятам, че Папандреу постъпва добре следвайки примера на исландците.
Гърците ще трябва да се примирят с по-нисък стандарт (висок няма как да си позволят), но поне няма да има тотална разпордажба на страната.
цитирай
2. filipgeorgiev - Идеята
02.11.2011 17:34
...не е за разпродажбата на страната, а за това дали спасителния план, който гърците (или който и да е друг в тази ситуация) ще плащат, обслужва тях или външни интереси.
За съжаление постинга го пуснах много рано. Вече е налице информация, че под давление на ЕС, целите на референдума ще бъдат подменени и гражданите, народа, излъгани. Много е важно как ще бъде формулиран въпроса за решаване.
Може ни паралела с Исландия няма да се състои. Жалко за всички нас.
цитирай
3. panazea - Трябва да последваме примера на
02.12.2011 20:46
исландците !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: filipgeorgiev
Категория: Политика
Прочетен: 80824
Постинги: 38
Коментари: 44
Гласове: 111
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930